Deel dit artikel
-

Radiozenders Caz! en KinkFM ruziën met podcastportaal

SBS-radiozender Caz! en Veronica-zender KinkFM dwongen podcastportaal Gespod.nl om verwijzingen naar hun podcasts te verwijderen. De radiomakers vreesden dat het portaal hun 'audiostreams' ongevraagd zou gaan exploiteren. Een onterechte vrees, meent de portaaleigenaar. Dienstverlener Garnier Streaming Media ziet steeds vaker dat externe sites oneigenlijk de streams van zijn klanten te gelde maken.

Gisteren verwijderde podcastzoekmachine annex -index Gespod.nl 13 verwijzingen naar podcasts van radiobedrijven Caz! en KinkFM. Als het portaal dat niet gedaan, dan had Gespod op een dwangsom kunnen rekenen voor iedere dag dat er verwijzingen naar de betreffende podcasts zouden blijven staan.

Een direct betrokkene uit de radiobranche vertelt Emerce, dat het tijd wordt dat er paal en perk wordt gesteld aan het ongevraagd overnemen van links naar podcasts waar radiobedrijven rechten voor moeten afdragen aan muziekuitgevers. Verwijzen is prima, vindt onze bron, maar muziek op een externe site aanbieden mag niet.

Streams buiten de context

De kern van de klacht is dat Gespod.nl progressive downloads van radiopodcasts aanbiedt en niet duidelijk uitsluit advertenties rondom die podcasts te plaatsen. De progressive downloads lijken op audiostreams. De radiobedrijven vrezen dat Gespod geld gaat verdienen door zelf advertenties rondom het auteursrechtelijk materiaal van de commerciele zenders te plaatsen.

Van illegaal kopieren van complete podcasts van Caz! en KinkFM door Gespod.nl is geen sprake. Wél laadt het bedrijf de extern gehoste audiobestanden in op een eigen Flash-mediaspeler. Sitebezoekers hoeven derhalve niet naar de sites van Caz! en KinkFM om de radiouitzendingen on demand te beluisteren.

Caz! heeft een handjevol podcasts, KinkFM biedt bijna 20 verschillende podcasts aan. Een deel daarvan wordt dagelijks ververst, een ander een deel wekelijks. Iedere uitzending wordt kort na uitzending tussen de 1.200 en 1.500 keer gedownload. In de 2 weken dat een programma maximaal online staat, wordt het gemiddeld tussen de 5.000 en 6.000 keer gedownload.

Radio-uitzendingen mogen niet langer dan 2 weken als podcast online staan volgens de contracten met de NVPI, de branchevereniging van de Nederlandse entertainmentindustrie.

De radiobedrijven hoeven volgens Wilco Turnhout van Gespod.nl niet bang te zijn voor oneigenlijke inkomstenderving. Tegenover deze uitgave zegt hij: "We willen niet rondom podcast zelf adverteren. Als we advertenties gaan plaatsen, doen we dat enkel op de homepage van de site of in een rubriekspagina. Nooit in de omgeving van de podcast zelf, niet op de site, noch rondom de audio."

YouTube, RTL en MTV massaal geript

De onmin tussen de radiobedrijven en Gespod is illustratief voor een groter probleem van gevestigde mediabedrijven op internet. Een gestaag groeiend aantal populaire websites neemt de links van audio- en videostreams van de omroepen over en prikt deze direct door naar de eigen site. Vervolgens larderen ze de site met advertenties en verdienen zo geld met het werk van anderen.

De site Clippagina.nl, bijvoorbeeld, zendt via de eigen site muziek uit door de streams van derde partijen aan te roepen. De site gebruikt daarvoor clips die illegaal op YouTube.com staan, maar 'plukt' ook video's van de servers van Omroep.nl, Netholding.nl (onderdeel van Garnier Streaming Media), Tiscali en AOL. Dat leidt tot extra dataverkeer en -kosten bij ondermeer TMF, RTL en MTV.

Volgens Raymond Garnier, oprichter van Garnier Streaming Media, is 50 procent van het videoverkeer dat MTV genereert niet direct aan de MTV-sites toe te wijzen. Garnier: "Derden proberen bedrijfsmodellen op te bouwen met het materiaal van mijn klanten zonder dat ze daar toestemming voor hebben. De zenders betalen de rekening aan Buma/Stemra, maar andere sites spelen de streams af. Daarom gaan we bij MTV binnenkort van start met DRM om dat soort praktijken in de toekomst uit te sluiten."

Uit de statistieken van Garnier blijkt dat ook bedrijven als SBS Broadcasting en Geenstijl last hebben van digitale roof.

Ook de site Nederland.fm biedt op zijn site materiaal van derden aan in de eigen omgeving, met daarboven advertenties.

Wilco Turnhout van Gespod.nl: "Ik denk dat Caz! en KinkFM bang waren klanten te verliezen. En dat ze vrezen dat nieuwe amateurzenders meer publiek gaan trekken dan zij. En bovendien, Caz heeft zich zélf aangemeld op onze site. Caz! en KinkFM zijn de enigen die zich bij ons beklagen. Bedrijven als Talpa en Radio538 hebben geen probleem met onze werkwijze.
Turnhout: "Pas geleden is Radio538 begonnen met adverteren ín podcasts. Wij zorgen voor extra verkeer aan de 538-podcast, wat de adverteerder een groter bereik oplevert. Gespod.nl is een zoekmachine annex podcastindex, geen uitgever. We zullen dus nooit adverteren in de directe omgeving van een podcast."

(Bron foto: Thms@Flickr.com, volgens Creative Commons-licentie)

Deel dit bericht

10 Reacties

Marco Langebeeke

Zodra je content gaat aanbieden via RSS kan dit geaggregeerd worden door een gebruiker, in dit geval luisteraar/ kijker. Dit kan de gebruiker doen door zich te abonneren mbv bijvoorbeeld iTunes of andere aggregators. Het abonneren is de essentie van RSS feeds. Gespod.nl biedt een dienst aan de gebruiker die, op dit punt, niet verschilt van iTunes. De gebruiker kan zich op een podcast (RSS feed) abonneren (een persoonlijke abonnementenlijst) en deze vervolgens beluisteren via de flash-players. Het verschil met iTunes is dat Gespod.nl deze dienst levert via een web-pagina en dat iTunes een windows applicatie is. Voor wat betreft het consumeren van podcasts is er functioneel gezien dan ook geen enkel verschil. Gaan Caz! en KinkFM straks ook zeggen dat gebruikers hun podcasts niet meer via iTunes mogen beluisteren!? RSS is een distributie medium dat er voor zorgt dat gebruikers waar, hoe en wanneer ze maar willen content kunnen consumeren. Als media partijen dat willen reguleren dan moeten ze hun programma's alleen streaming via hun eigen site aanbieden en stoppen met het beschikbaar maken als podcast. Ik dacht dat het de bedoeling was om zoveel mogelijk luisteraars te krijgen (ja, dat levert ook extra dataverkeer op… zou dat misschien het probleem zijn voor genoemde partijen?). Dit soort regulering werkt de ontwikkeling van nieuwe vormen van distributie tegen en is niet goed voor de eindgebruiker.

Ivo

Welkom op het Web 2.0. Sharing en samenwerking is een van de basiselementen van het nieuwe internet. Als je niet niet wil dat je podcasts geluister worden via andere sites, dan moet je niet podcasten. De reaktie is een krampachtige reaktie die lijkt op hoe de muziekindustrie gereageerd heeft (en nog steeds reageert) op het mp3 fenomeen. Zorg dat je podcasts overal geluisterd worden en zoek een business model die dat mogelijk maakt, in plaats van krampachtig tegen te houden dat je casts verspreid worden. Want dat laatste verlies je toch.

Check Andere Zenders

Caz en Kink, trek a.u.b. dan 1 lijn en haal dan ook de streams weg van Nederland.FM en diverse anders 'radio' sites.

Hans de Vries

Grote radioportals zoals Nederland.FM en Portal.FM dragen mijn inziens juist bij aan een groot bereik van de diverse radiostations. Dit betekent ook dat de radiocommercials een groter bereik hebben zodat de radiostations meer omzet hebben.  De radiostations hebben dus juist graag dat hun streams zo veel mogelijk aangeboden worden via de diverse portals.

Jim Souren

Wilco Turnhout geeft het al aan. De advertenties zitten in de stream/Podcast. Daarmee verdient de radiozender zijn geld.Dat moet je absoluut blijven respecteren. Naast Content is Bereik steeds belangrijker aan het worden. Zeker op internet waar zo veel sites en podcasts zijn inmiddels.Hoe vind je als luisteraar het voor jou beste radiostation?Mensen op internet zoeken sites die hun doelgroep/interesses vertegenwoordigen of bedieningsgemak. Om sites te maken/marketen die bepaalde groepen mensen binden worden kosten gemaakt en dus moeten er inkomsten gegenereert worden. Daarnaast gaan we met internet steeds meer naar oude economie regels toe. Als je 100 man naar een houthandel (radiozender) stuurt die allemaal hout kopen (advertentie beluisteren) mag je daar best iets voor krijgen. M.a.w. bereik is ook iets waard. Probleem is echter dat veel radiozenders nog geen geld verdienen aan internetradio/podcasts. Als dat wel gaat gebeuren dan zullen ze gemakkelijker omgaan met links naar hun content omdat dan iedere luisteraar die doorgestuurd wordt een klant is die winst genereert. Ook wij, Nederland.FM, worden in het artikel genoemd. Ik wil erover zeggen dat wij alles doen met toestemming van alle zenders!!!Dus ze hoeven er niet op te staan als ze niet willen.We linken alleen wel bijna zo'n 3.800.000 luisteraars per maand door naar de radiostreams. Dus blijkbaar vinden sommige mensen het wel een handige site!

John

Ongelovelijk. Men zet iets op internet en er mag niet naar gelinkt worden. Koop dan alsjeblieft een FM frequentie.

Irene

Er zijn meerdere methoden om er voor te zorgen dat streams niet buiten de website kunnen worden getoond. DRM wordt veel gebruikt (zie http://www.directmovie.nl of tv.sport.nl). Er is ook een ontwikkeling met session based streams, die alleen vanaf een specifieke website kunnen worden opgevraagd. En tot slot kunnen streams worden beperkt tot netwerken van specifieke providers, zodat er internationaal geen rechtenkwesties kunnen ontstaan. De vraag is echter of dit alles werkelijk een probleem is. Portalen zoals Startpagina, PCZapper en Kanalenkiezer leveren soms tot wel 75% van het volume. En dat is alleen maar goed voor de kijkcijfers (en dus de adverteerders). Scheelt de zender-exploitant veel marketing kosten voor z'n eigen portal! 

Edwin

Maar goed: we hebben het hier niet over een stream, maar over een podcast. Du moment dat je een RSS feed, al dan niet met enclosure aanbiedt, sta je toe dat de content op die wijze verspreidt wordt. iTunes doet dat, honderden (podcast)directories en portals doen dat en ook gespod doet dat. Niks mis mee. Alle content wordt ongewijzigd doorgegeven. Waar ik wel een probleem zie is dat gespod het adres van de feed wijzigd in een gespod-feed. Het zogenaamde feedjacken. Wanneer een portal dat doet, is het voor die portal wel mogelijk om bijvoorbeeld advertenties rondom podcasts te plaatsten. Of als de portal ophoudt te bestaan, is de aanbieder de luisteraars kwijt die via die portal zijn geabonneert. Dat is een potentieel gevaar voor je reclame-inkomsten als aanbieder. Het verbaast mij dat men juist hierover geen problemen maakt.

wouter

@Ivo: een businessmodel is toch een engels woord voor verdienmodel?Je podcast overal laten luisteren is niet zo moeilijk. In het gunstigste geval kost dat geen geld. Opleveren doet het ook niet – tenzij je commercials in je podcast gaat doen. Maar de vraag is of de luisteraar daar op zit te wachten. Het verdienen gebeurt dus in veel gevallen doordat de podcast wordt aangeboden in een context waarin geadverteerd kan worden. Dat levert dan de verdiensten op.

TB

Kijk ook eens op Radio FM – http://www.radiofm.nl – en vind meer dan 100 landelijke en regionale zenders. En ook hier geldt: alle stations zijn op de hoogte dat hun stream via deze site beschikbaar is voor de online luisteraar. Een groot aantal stations heeft zelf om plaatsing van de live stream gevraagd. Discussies zijn nuttig, maar baseer je mening wel op de feiten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond