Deel dit artikel
-

‘Uitstel digitale radio nadelig voor marktpartijen’

Nederland raakt steeds verder achterop bij de ontwikkeling van DAB (digitale radio) op het gebied van content en techniek. Dat stelt db Europe, een commerciële multiplexprovider en DAB promotor die in aanmerking komt voor de landelijke DAB-frequentie.

Donderdag 14 september zou het DAB dossier door de Vaste Commissie van de ministeries van OC&W en EZ behandeld moeten worden, maar het debat is uitgesteld tot na de verkiezingen. “Je hebt grote kans dat het weer maanden blijft liggen,” zegt directeur Willem Toerink van db Europe.

dbEurope wil de Band III en L-Band frequenties die al jaren ongebruikt op de plank liggen gebruiken voor commerciële doeleinden. Verschillende omroeppartijen hebben het bedrijf benaderd om via deze frequenties te kunnen uitzenden. Daaronder ook twee radiozenders die in het verleden hebben geboden op de FM frequenties, maar achter het net grepen, en geen bestaande marktpartijen willen overnemen. Door het overheidsbeleid kunnen deze partijen in Nederland niet aan de slag, zegt Toerink.

Tot nu toe zijn de commerciële licenties voor DAB nog altijd niet vergeven. Alleen de publieke omroep maakt gebruik van DAB voor digitale doorgifte van de bestaande FM zenders. De Tweede Kamer vond tot voor kort dat burgers op kosten zouden worden gejaagd indien FM zou worden afgeschakeld en ze gedwongen DAB ontvangers moeten aanschaffen. Daar is echter geen sprake meer van nu de Vaste Commissie heeft bepaald dat analoge FM radio gewoon beschikbaar blijft en de FM vergunninghouders te zijner tijd (na 2015) de gelegenheid krijgen om ook te digitaliseren.

Daarnaast zijn door de combinatie van DAB en bijvoorbeeld ook DVB-H (digitale ethertelevisie) heel nieuwe toepassingen met mobiele telefoons mogelijk. Toerink: “Later deze week zullen we dat op de IBC beurs voor omroeptechnologie nog eens demonstreren. We zenden dan via DAB voor het eerst IPTV uit.” De televisieseries Eveline en Lotte zijn dan op speciale (DAB) mobieltjes van Qtec te bekijken.

Deel dit bericht

3 Reacties

Sander

Het is inderdaad een schande dat dit weer wordt uitgesteld. Die frequenties liggen maar te wachten en te wachten. Wat een verspilling van energie en geld dat dit zo lang blijft liggen.

hans

Er wordt niet bij verteld dat de tweede kamer twijfelt aan de toegepaste techniek. DAB is met zijn verouderde codering een slechte oplossing voor de omroep. Het is beter om over te stappen op DMB of een andere nieuwe variant, waarmee betere kwaliteit en meer keus kan worden bereikt.

Edward

Ik geloof ook dat de tijd voor invoering van DAB eigenlijk al voorbij is. De ontvangers voor dit systeem zijn nog altijd veel te duur en alternatieve technieken (DVB-T en DVB-H) zijn technisch veel beter en aanzienlijk goedkoper voor de consument. Beide technieken zijn zeer eenvoudig te gebruiken voor de doorgifte van radio.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond