Deel dit artikel
-

‘Microsoft faalt bij marketing Windows Live’

Microsoft faalt bij het in de markt zetten van internetdienst Windows Live. Dat is de mening van analisten van onder meer Gartner. Vorige week stelde Microsoft de verwachtte omzetgroei voor zijn internetdiensten flink naar beneden bij.

Eerder verwachtte Microsoft dat de omzet uit internetdiensten, waar zowel MSN als de Live-diensten onder vallen, in 2007 met 11 procent zou groeien. Het bedrijf verwacht nu een groei van tussen de drie en acht procent.

Microsoft maakte vorige week ook bekend dat Windows Live Search, de opvolger van MSN Search, het slecht doet. Vergeleken met een jaar geleden daalde het marktaandeel van de zoekmachine in de Verenigde Staten met tien procent. De zoekmachine van Microsoft heeft in de V.S. nu een aandeel van zo'n acht procent.

Afgelopen jaar startte Microsoft de marketingcampagne om het nieuwe merk Live bekendheid te geven. Die marketingcampagne is volgens David Smith, analist bij Gartner, slecht. "De marketing rondom Live is erg verwarrend en heeft Microsoft niet veel goeds opgeleverd," zegt hij tegen News.com. "Het bedrijf heeft een nieuw merk gecreëerd, zonder het te differentiëren." Hij vindt het nog te vroeg om een definitief oordeel over de marketingstrategie te geven. "Microsoft moet nu echter uitleg geven over de achterliggende gedachte van de strategie."

Microsoft heeft miljarden dollars geïnvesteerd om het Windows Live merk op te zetten. Gratis internetdiensten die voorheen de naam MSN droegen, dragen steeds vaker het label Windows Live. MSN Messenger is bijvoorbeeld Windows Live Messenger geworden, MSN Search heet nu Live Search en gebruikers van Hotmail kunnen nu overstappen naar een @live e-mailadres. Diensten als Windows Live en Office Live zijn nog in ontwikkeling. Het is onder meer de bedoeling om kantoorsoftware online aan te bieden. Het merk blijft MSN wél bestaan, maar uitsluitend als content-platform.

Het aantal gebruikers van de Live en MSN-diensten is, vergeleken met een jaar geleden, gegroeid met 40 procent, aldus Microsoft. De inkomsten uit advertenties stegen met 20 procent. Deze groeicijfers zijn niet voldoende om serieus de concurrentie aan te gaan met Google. Microsoft wijst er echter op dat de ontwikkeling van de Live-diensten een lange termijn aangelegenheid is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond