Deel dit artikel
-

Rechter staat anoniem klagen toe

In een kort geding heeft de rechter besloten dat Garagetest.nl niet verantwoordelijk is voor een reeks negatieve en anonieme reacties over een garage. De eigenaar van de negatief beoordeelde garage had de site aangeklaagd, omdat hij vond dat garagetest onjuiste en anonieme reacties had geplaatst.

Op Garagetest.nl kunnen bezoekers van garages hun recensies plaatsen over Nederlandse garages. In totaal staan er op de site meer dan duizend recensies over iets minder dan 600 garages.

De garagehouder die het kort geding aanspande vindt dat garagetest verantwoordelijk is voor de weinig lovende beoordelingen over zijn garage, omdat de negatieve ervaringen anoniem zijn geplaatst en onwaarheden bevatten. Ook claimt de garagehouder dat hij niet de kans heeft gekregen een weerwoord op de negatieve ervaringen te plaatsen.

De beheerder van garagetest zegt op zijn beurt dat garagehouders wel degelijk de mogelijkheid hebben een weerwoord te geven. Zij kunnen hun reactie op een recensie naar garagetest.nl sturen, waarna deze bij de betreffende recensie wordt geplaatst, aldus de site. Ook zegt garagetest controle uit te oefenen op de plaatsing van recensies. Zo blokkeert de site beoordelaars die meerdere keren een recensie plaatsen over een zelfde garage.

Uitspraak rechter
De rechter in Zutphen bepaalde dat er geen sprake is van onrechtmatig gedrag door de webmaster van garagetest.nl. Volgens de rechter handelt de beheerder van een site pas onrechtmatig als hij nalaat berichten te verwijderen waarvan hij ‘weet of kan weten dat ze onjuist zijn.' De garagehouder die de zaak voor de rechter had gebracht, kon geen specifieke recensies aanwijzen met onjuiste informatie. Dus de vraag of garagetest ‘nalatig was' bij het verwijderen van berichten, was feitelijk niet relevant. Ook het gegeven dat garagetest een beleid hanteert om misbruik te voorkomen, was voor de rechter een argument om de aanklager ongelijk te geven.

In deze rechtszaak trok de rechter de lijn door van twee eerdere zaken: Scientology versus Spaink en Lycos versus postzegelhandelaar Pessers. In 2005 besloot de rechter dat webportaal Lycos de identiteit moest prijsgeven van een website-eigenaar die anoniem een postzegelhandelaar van onbehoorlijke praktijken beschuldigde. Niet het feit dat de uitlatingen anoniem waren, maar het feit dat deze pertinent onjuist waren, deed de rechter toen besluiten om de postzegelhandelaar gelijk te geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond