Deel dit artikel
-

Verwarring over Nederlandse Second Life inwoners

Iets minder dan één op de tien Nederlanders zou een Second Life account hebben, schrijven vandaag onder meer Nu.nl, De Pers en Elsevier. Zij trekken die conclusie naar aanleiding van een online onderzoek. De cijfers die Linden Lab, het bedrijf achter Second Life, zelf beschikbaar stelt, laten een ander beeld zien: zo’n twee procent van de Nederlanders heeft een account.

De media die berichtten over de Second Life cijfers doen dat op basis van een door persbureau Novum uitgestuurd bericht. Novum schrijft dat ‘één op de tien Nederlanders (zo'n 8, 5 procent) een tweede leven leidt in Second Life'. Die conclusie trekt het persbureau op grond van een persbericht dat GMI verstuurde over een consumentenonderzoek onder iets meer dan vijfduizend Nederlanders.

Van de respondenten die voor GMI een online vragenlijst invulden, zei 8,5 procent een Second Life account te hebben. GMI zegt tegen Emerce dat het feit dat het om een online onderzoek gaat, kan leiden tot een verhoogde aanwezigheid van respondenten die aanwezig zijn op Second Life.

Iets meer dan 50.000 actieve Nederlanders
Via de website van Second Life is het mogelijk om zelf een redelijk exacte inschatting te maken van het aantal Nederlandse gebruikers van Second Life. Linden Lab geeft aan dat meer dan vijf procent van de Second Life inwoners afkomstig is uit Nederland. Nederland staat daarmee op een vijfde plaats. Op één staat de Verenigde Staten met bijna 27 procent van het totaal aantal actieve inwoners.

Het totaal aantal inwoners van Second Life is op dit moment iets meer dan zes miljoen. Dat zou betekenen dat er zo'n 327.000 Nederlanders zijn met een Second Life account, uitgaande van een percentage van iets minder dan 5,5 procent Nederlanders op het totaal aantal inwoners.

Een Second Life inwoner bracht in maart gemiddeld bijna drie uur door in de virtuele wereld. Iets meer dan 400.000 van het totaal aantal inwoners, bezocht Second Life de afgelopen zeven dagen minimaal een keer. Ongeveer een miljoen inwoners bracht de afgelopen vier weken een bezoek. Dat betekent dat ongeveer een zesde van het totaal aantal inwoners afgelopen maand Second Life bezocht.

Als we een ‘actieve Second life' inwoner definiëren als iemand die de afgelopen maand minimaal een keer Second Life heeft bezocht, zou dat beteken dat er 54.500 actieve Nederlandse Second Life gebruikers zijn.

Deel dit bericht

10 Reacties

Tim van de Rijdt

Om de verwarring compleet te maken: in een eerder opiniepeiling komt naar voren dat minder dan 1 procent van de Nederlanders tussen 18 en 65 eens per maand of vaker Second Life bezoekt! Bron: http://www.newcomresearch.nl/nieuwsbriefarchief.php?art=Second+Life%3A+Virtueel+exhibitionisme+of+een+echte+kans%3F&ref=web

M Ietje

@Tim: dat is ook zo; de enige reden dat SL kan zeggen dat het meer is omdat er zo'n grote aanwas is van nieuwe probeerders. In werkelijkheid zijn er maar heel weinig mensen die minimaal drie maanden achter elkaar iedere maand minstens 1 x inloggen. Laten we met zijn allen eens ophpuden deze schijnhype op te houden. (Jaja een nieuw woord schijnhype….een hype die er helemaal niet is maar die door de media en andere belanghebbenden hoog wordt gehouden.)

Tim van de Rijdt

Klopt! "ophouden deze schijnhype op te houden" klinkt goed, ik heb alleen het idee dat het concept van een virtueel Second Life zo ontzettend sterk en aansprekend is, dat dat moeilijk tegen te houden is. Alleen de naam al is zo geniaal genomen dat het voor media direct interessant is om over te berichten (stel dat het Linden World heette zoals eerder het geval, of World of Warcraft, dan was het misschien heel anders gelopen). Stiekem is het idee van een compleet maakbare identiteit misschien wel universeel interessant voor mensen, wie weet? Kortom: geniaal opgezette merkpropositie 😀

Remi Tiber

Inderdaad een mooie term, of misschien "schijnhijp". En Mietje heeft gelijk, SL is een grote onzin. Het voegt namelijk NIETS toe. Mensen wandelen er een beetje in rond, komen er achter dat je moet betalen om iets te kunnen doen en verlaten het weer. Ik snap ook niet dat serieuze nieuwssites dit artikel hebben geplaatst. Een beetje weldenkend mens weet dat er nooit 1,5 miljoen Nederlandse SL gebruikers zijn. Geniaal? Theo Maassen zou zeggen; dan is een bord nasi opvreten en het een dag later er uit schijten ook geniaal. SL is very old news, deze old shatterhand zat in '94 in VRML werelden te browsen met een avatar. Om er achter te komen dat ik er alleen rode ogen en niet gehaald examen aan over had gehouden.  VR zal de nieuwe manier van browsen zijn in de toekomst, daar is iedereen het wel over eens. Maar SL is nog veel te beperkt in content, technologie, snelheid, openheid, enz, enz….

Chiel

Beste Remi, Wie bent u in godsnaam om te bepalen dat het niets toevoegt?Duizenden gebruikers vinden er in wat ze (bewust of onbewust) zochten, doen contacten op, vriendschappen worden gesloten. Als het niet je ding is, prima, maar kijk eens verder dan je eigen wereldje.  Ik word zo moe van mensen die niet weten wat SL inhoudt en zo maar wat roepen. Het is duidelijk dat Remi zich niet in de materie heeft verdiept, of het niet heeft begrepen, anders wist hij dat geld in SL geen (ik herhaal GEEN) noodzaak is en dat het stylen van je avatar en het in bepaalde virtuele plaatsen waar je je lekker voelt begeven om mensen te ontmoeten, voor heel veel mensen wel iets concreets toevoegt. Wat nieuwsberichten over SL betreft: Zo lang je actie op SL door de landelijke pers opgepikt wordt is het het sowieso waard. SL staat aan de basis van iets wat heel belangrijk gaat worden online mijns inziens. dat negeren zou hetzelfde zijn als internet negeren totdat er een wereldwijde draadloze dekking is ofzo. Volg het nu, en wees er op tijd bij om in te springen. Misschien is het nu nog te vroeg, maar we zijn in elk geval niet te laat!

Stevokay

Schijnhype?? Een groei van 600% in een jaar tijd is toch iets waar velen jaloers op kunnen zijn! Dat er geen 1,5 miljoen nederlanders is SL zijn is hartstikke logisch (want dat zou 25% van de gehele SL bevolking zijn!). Toch komen er steeds meer mensen in Secondlife die ook actief worden en blijven. En dat er te weinig content op SecondLife zou zijn is regelrechte onzin…je moet het alleen weten te vinden. De enige beperking die Secondlife kent is je eigen fantasie. Ik kan me nog goed herinneren dat een grote groep mensen ook liep af te geven op Internet 😉

Koos Koets

Laat ze dan eerst zorgen dat het fatsoenlijk werkt, hier crasht het om de 5 minuten, over de vage opbouw van de content nog maar niet te spreken. Ook viel het me op dat zodra ik ergens kwam, allerlei scammers me benaderden, nou leuk hoor….

Guido Gautier

Stevokay trekt, terecht, de parallel met het begin van het internet. Dat was voor de meeste mensen toendertijd ook niet te bevatten en werd afgedaan als (schijn)hype, iets waar we NOOIT iets aan zouden hebben. Virtuele werelden zijn 'the next big thing' en dat soort ontwikkelingen hebben tijd nodig om geaccepteerd te worden. Het zal dus ook nog wel even duren voordat virtuele werelden een zelfde plek innemen als het internet.  Doe Second Life niet te makkelijk af als hype, maar kijk ook eens naar andere ontwikkelingen op bijvoorbeeld het internet (social networking, user generated content) en in games. Dan kom je tot de conclusie dat het toch een bepaalde richting opgaat. Virtuele werelden liggen op het snijvlak van deze ontwikkelingen. Ze bieden de beste faciliteiten om die ontwikkelingen te ondersteunen en verder uit te breiden. Tot slot, vergeet ook niet dat de kinderen van nu (5-12) al opgroeien in de realiteit dat het hebben van virtuele vriendjes of het ondernemen van activiteiten in een virtuele omgeving al heel normaal zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de populariteit van Habbohotel.

koos koets

"Doe Second Life niet te makkelijk af als hype" Fail!

Djonny

Het logo en de naam zeggen het al, second hands life.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond