Deel dit artikel
-

Huizenmakelaars in zee met Marktplaats

Nauwelijks twee dagen nadat enkele huizenmakelaars van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een overwinning hebben geboekt op Jaap.nl, dat niet zonder toestemming uitgebreide gegevens van makelaarsites mag halen, heeft de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) een overeenkomst gesloten met Marktplaats over doorplaatsing van vermeldingen van koopwoningen.

Al eerder sloot de grootste advertentiesite van Nederland samenwerkingsverbanden met onder meer brancheorganisatie VBO Makelaar, Housenet, Realworks, Nieuwbouwwoningen en Yes-co. Hierdoor is het aanbod in de groep 'Woningen te Koop' op Marktplaats.nl het afgelopen jaar vertienvoudigd naar ruim 45.000 advertenties.

Het betekent opnieuw forse concurrentie voor Funda, de huizensite van de NVM. Ongeveer 65 procent van de zoekacties naar huizen verloopt momenteel nog steeds via Funda, twaalf keer zo veel als bij haar grootste concurrent, Woonkrant.nl.

De LMV is een aparte brancheorganisatie met ruim 450 aangesloten kantoren, die ooit uit onvrede over de "bemoei- en regelzucht" van de NVM is ontstaan. Eerder distantieerde de LMV zich al van de rechtszaak van de NVM tegen Zoekallehuizen.nl. Directeur Ed van de Bijl liet toen weten dat de koper gebaat is bij een transparant woningaanbod. De LMV makelaar plaatst de woningen daarom al bij diverse woningportals.

Dat is ook de gedachte achter de overeenkomst met Marktplaats, zegt LMV-voorzitter Jan Kees Duvekot. "Het is een van de kanalen voor het huizenaanbod. Om die reden werken we ook samen met de Woningkrant." Toch heeft Duvekot wel enige sympathie voor makelaars die zich tegen Jaap.nl hebben verzet. "Het letterlijk kopiëren van informatie is niet wat we aanmoedigen, maar transparantie van de markt vinden we wel belangrijk."

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond