Deel dit artikel
-

Online gezondheidsdienst van Microsoft

Microsoft introduceert de dienst ‘HealthVault’. Een beveiligde webdienst waarin patiënten hun medische dossiers online kunen bijhouden en toegang krijgen tot medische applicaties.

De HealthVault, ofwel ‘gezondheidskluis’ moet de interactie tussen patiënten en gezondheidsinstellingen makkelijker maken. Peter Neupert van Microsofts Health Solutions Group: “Mensen  willen een informatiesysteem dat hen centraal stelt en het eenvoudiger voor ze maakt om hun gezondheid en activiteiten te beheren.” De HealthVault-applicaties bestaan uit drie onderdelen..

‘HealthVault Search’ is een gespecialiseerde zoekmachine die ontworpen is om relevante gezondheidsinformatie te bieden en gebruikers moet wijzen op (prijs)vergelijkingen tussen zorgaanbieders.

Het tweede onderdeel is de ‘HealthVault opslag-account’, een versleuteld elektronisch gezondheidsdossier dat patiënten en hun familie kunnen delen met artsen. De derde applicatie:  ‘HealthVault Connection Center’ biedt gebruikers drivers voor controleapparatuur zoals diabetes- en hartslag-meters.

Privacy

De dienst is voorzien van uitgebreide databeveiliging. Zonder ‘expliciete’ toestemming vooraf wordt dataoverdracht geblokkeerd. De beveiliging voldoet aan de richtlijnen van de Amerikaanse Coalitie voor Patiëntprivacy.

Lynne Dunbrack van marktonderzoeksbureau Health Industry Insights wachten dat Microsoft nogal wat uitdagingen tegemoed gaat. Zo is het bedrijf afhankelijk van externe softwareontwikkelaars om programma’s te maken die met HealthVault kunnen communiceren. Daarnaast gebruikt momenteel minder dan 30 procent van de artsen en ziekenhuizen in de VS de zogenaamde persoonlijke patiëntendossiers en heeft slechts 1 tot 3 procent van de Amerikanen momenteel toegang tot een elektronisch patientendossier. Dunbrack verwacht dat privacyzorgen veel consumenten zal weerhouden van het gebruik van HealthVault.

Zorginstellingen en patientenverenigingen die applicaties voor HealthVault willen ontwikkelen, kunnen hiervoor een speciale ontwikkelkit downloaden.

Hieronder een video waarin de details van het nieuwe platform worden toegelicht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond