Deel dit artikel
-

Backbase krijgt 1,3 miljoen euro subsidie van Senter

Een door Backbase geïnitieerd innovatieproject op het gebied van rich internet applications (RIA) heeft een subsidie gekregen van ruim 1,3 miljoen euro van SenterNovem. Doel van het project is de ontwikkeling van een nieuwe generatie RIA-technologieën die het gebruikersgemak en de economische waarde van op HTML gebaseerde rich user interfaces significant verbeteren.

In het project werkt Backbase samen met twee gerenommeerde kennisinstituten, het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en de Technische Universiteit Delft, en met IBM Nederland. De subsidie is toegekend door de Adviescommissie Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten van SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Het project start in januari 2005 en heeft een doorlooptijd van 2 jaar.

Volgens het beoordelingsrapport honoreerde de commissie de subsidieaanvraag omdat ‘in dit project een nieuwe techniek wordt ontwikkeld en bestaande technologische principes worden verbeterd’. Daarnaast werd de technologische samenwerking als goed beoordeeld ‘vanwege de deelname van een veelbelovende high-tech startup en twee kennisinstituten’. De intensieve samenwerking met een sterke marktpartij als IBM is bovendien positief voor het economische perspectief, aldus de commissie.

Jouk Pleiter, CEO van Backbase, is blij met de ondersteuning: “Backbase heeft als missie het ontwikkelen en in de markt zetten van Rich Internet Application (RIA)-software op basis van open internetstandaarden. RIA-software verbetert het gebruikersgemak en de economische waarde van op HTML gebaseerde rich user interfaces. Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van RIA-software is de mate waarin deze oplossingen te integreren zijn met bestaande Enterprise Software-systemen. Deze subsidie helpt ons nieuwe technologie te ontwikkelen waarmee we deze integraties nog beter kunnen faciliteren.”

“IBM verwacht een toenemende vraag naar RIA-producten. Daarnaast vertegenwoordigen Enterprise Software-systemen en Java-gebaseerde software een substantieel deel van onze omzet én onze investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Tijdens dit project onderzoekt IBM in samenwerking met Backbase de diverse mogelijkheden om RIA-software technisch te integreren met bestaande Enterprise Software-architecturen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan integraties op het gebied van zakelijke software voor web applicatie- en portalontwikkeling en/of applicatie-integratie,” vult Bart Fehmers, algemeen directeur van IBM Nederland, hem aan.

Deel dit bericht

9 Reacties

Cornelis Carman

Mooi verhaal! Vroeger had je ondernemers die voor eigen rekening en risico nieuwe producten ontwikkelden en verkochten. Tegenwoordig ben je pas een bink als je CEO heet en RIA's integratie faciliteert met miljoenen van de staat.Brutalen hebben de halve wereld en de hele staatsruif. Een blik op de site doet weer het ergste vermoeden, veel blah blah, niet te begrijpen verhullende taal, mooie diagrammen, mooie plaatjes, kortom de kleren van de keizer. Echte feiten: fake producten waar niemand op zit te wachten.Het bewijs: NUL klanten. Zegt Tryllian u nog wat? Prijs na prijs voor deze veel belovende revolutionaire technologie, subsidie na subsidie, voorbeeld project voor nederlands innovatie ……. totdat de subsidie op was …… en de CEO op tijd het schip verliet ……….. en nu heeft geen hond het er meer over. Who's next?

Anders Floor

Mwoah, je geeft Backbase iets te weinig credit, Carman. Ik ken het bedrijf persoonlijk niet, maar weet dat ze klanten hebben als OHRA, de Belastingdienst en het Ministerie van Defensie. Niet de minsten. Wel vraag ik me af waar de resultaten blijven. Samenwerkingsverbanden met Accenture, LogicaCMG, Clockwork, Lost Boys, Mirabeau etc – allemaal mooi, levert aansprekende persberichten op, maar waar leiden die toe? Tot nog toe voornamelijk tot meetings. Heel veel meetings. Projecten zijn wel in ontwikkeling overigens, zo blijkt bijvoorbeeld uit deze (technische) discussie: http://tinyurl.com/6z2xk  Dat de overheid investeert in de kenniseconomie en technische innovatie vind ik toe te juichen, en een innovator als Backbase gun ik het wel. Ik juich echter wel wat minder hard als een van de bedrijven in het project een multinational is die jaarlijks 100 miljard omzet draait, en ik val een beetje stil als ik dan heren Pleiters (Backbase) en Fehmers (IBM) in feite hoor zeggen: de pot met goud blinkt aan de horizon, en deze subsidie helpt ons om die binnen te slepen. Excuse me? Me dunkt dat het samen met zo'n partner best mogelijk is om zelf een lijntje naar die pot met goud uit te gooien, daar is dan toch geen "On Demand" belastinggeld voor nodig? Besteed mijn centen in zo'n geval liever aan 25 innovatieve startups die met een subsidie van slechts 50.000 al gigantisch geholpen zouden zijn, of maak er een lening van. En dan nog RIA zelf. Wees reëel: het gaat om een hype. Niks meer, niks minder. In de middeleeuwen had je wonderelixers, tegenwoordig heb je marketingstrategieën die er toe moeten leiden dat mensen in een vergadering in opperste extase op zouden moeten springen onder het uitroepen van "Een RIA! Mijn koninkrijk voor een RIA!!". Het is vergelijkbaar met de mensen die nu als Kabouter Plop rond lopen te stuiteren en roepen "Weblogs! Weblogs!" en anderen die terugstuiteren "RSS! RSS!". Geen beter teken van het herstel van de internetmarkt dan deze terugkeer van buzz-geilheid. Mensen kom op zeg, we hebben het over toepassingen, niet om oplossingen. En het gaat toch om dat laatste, of niet soms? Je hebt een doel voor ogen, je wilt dat bereiken, en gaat dat via een RIA, prima, dan gaat dat via een RIA. Gaat het via Flash, ook goed. Whatever. Dat er bedrijven zijn die zich bezig houden met het ontwikkelen van toepassingsmogelijkheden is toppiejoppie, maar vanwaar dan toch dat overspannen gedoe links en rechts? Alles heeft pluspunten, en alles heeft minpunten, simpel zat. Ik kan echt niet begrijpen waarom de bezinning anno 2004 weer in rap tempo aan het verdwijnen is.  Maar misschien ben ik gewoon niet ontvankelijk genoeg. Ik zal bij mijn volgende acapunctuursessie eens vragen of ze schroeven willen gebruiken in plaats van die suffe naaldjes.

Pien

Pfff, sorry hoor, maar wat is dit nu voor negatieve reactie! Je lijkt wel jaloers 😉 ! Het is toch prachtig dat goede initiatieven ondersteund kunnen worden, waardoor een goed idee kan accelereren en wat dan uiteindelijk ook goed is voor de Nederlandse kennis economie? Ik feliciteer Backbase, IBM en de Universiteit hiermee, want ik weet uit ervaring dat dit soort subsidies niet zomaar als kerstkadootje worden weggegeven!

Paul

Ik keek wel even op van het bedrag voor het ontwikkelen van een RIA, leek me aan de hoge kant. Ik ben het eens met Anders Floor dat dit wellicht beter verdeeld had kunnen worden. En m.b.t. de RIA zelf? Tja, wij zijn uiterst succesvol met een RIA ontwikkeld in Macromedia Flash zónder 1,3 mio euro subsidie maar wél met veel klanten. Vandaar dat ik niet helemaal begrijp waarom zoveel subsidie aan één zo'n project wordt gegeven. Tegelijkertijd vind ik het bijzonder positief dat de overheid middels deze weg innovatie stimuleert, mooi voorbeeld van 'put your money where your mouth is'.

Marnix

Nou ben ik niet bepaald achterlijk, maar inmiddels heb ik me door ik-weet-niet-hoeveel pagina's hol jargon geworsteld op de website van Backbase, en ik begrijp er nog steeds geen zak van. Wát gaan de beste mensen nou precies ontwikkelen, en wat hebben ik en mijn klanten daar dan aan? Het zou toch handig zijn als techniek die het (internet)leven makkelijker en simpeler schijnt te maken ook op dergelijke toegankelijke wijze wordt gepresenteerd. Maar dat zal wel weer aan mij liggen.

Koos Koets

@Anders Floor, goed punt ik vind ook dat een commercieel bedrijf best zelf wat geld moet kunnen vrij maken voor innovatie, dat is nu het hele punt achter ondernemerschap. Toch ben ik niet eens met het RIA verhaal, RIA's hebben op veel punten een toegevoegde waarde, kijk alleen maar wat voor een ramp het soms is om een goed ogend/werkent formulier te maken. RIA's kunnen op dit soort punten van toegevoegde waarde zijn.

Anders Floor

Koos, daar heb je gelijk in natuurlijk. RIA's kunnen fantastische toepassingen zijn. http://www.vaya.nl (ontwikkeld door Lost Boys, volgens mij nog zonder Backbase) vind ik daar een goed voorbeeld van. Dynamische calculators op leensjacheraars als bv. gelink.nl eveneens. Wat ik bedoel met "RIA's zijn een hype", is dat de techniek al jarenlang wordt toegepast. Nu heeft een of andere marketeer er de term "Rich Internet Applications" voor verzonnen, wordt het opgeklopt als zijnde de Fontein van de Eeuwige Jeugd, zullen we de komende 6-9 maanden doodgegooid met die term en pas daarna zullen mensen beseffen dat het in feite weinig anders is dan "just another day at the office". Dat er bedrijven onstaan (Backbase, Easyconcepts e.d.) die zich specialiseren in RIA's is te begrijpen. Maar wat is dat toch dat ook verder iedereen zich mee laat voeren in de storm in een glas water? Enfin, ik ben net als Paul blij dat de overheid inderdaad investeert in innovatie en de kenniseconomie. Wel hoop ik dus op enige verantwoording van de miljoenensubsidie, en hoop ik dat de overheid ook rekening houdt met kleinere ondernemers die nog geen uurtarieven van €250 als onkosten in rekening brengen.

Ronald

Ook http://www.heinekenmusic.com is met BIL ontwikkeld. Was eigenlijk hun eerste site. In samenwerking met Qi. Een heel andere toepassing van BIL.

David Temkens

Dit is volgens mij de subsidie waar het om gaat: http://www.senter.nl/asp/page.asp?id=i000000&alias=innovatiesubsidiesamenwerkingsprojecten  Daar valt te lezen dat er 83 aanvragen zijn ingediend, waarvan er zo'n 18 worden toegekend. Toch wel knap dus van Backbase.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond