Deel dit artikel
-

3GSM: muziek op mobieltje versus de iPod

Mobiele muziek wordt de toekomst. Dat denken de operators. Zowel Nokia als Sony Ericsson bieden op hun nieuwste 3G-toestellen de gebruiker de mogelijkheid om muziek op zijn mobieltje af te spelen. Naast radio en tv wordt mobiele muziek gezien als een belangrijke aanvulling op het huidige aanbod. Straks luistert iedereen naar zijn eigen muziek op zijn mobieltje, zo is de verwachting van de operators.

Zo heeft Sony de Z800i waarop muziek kan worden afgeluisterd. Via een speciaal programma op de computer kan muziek op het toestel worden gezet. “En het mooie aan het programma is dat het programma zowel compatible is met de pc als met de Mac. Dat betekent dat je dus ook muziek uit iTunes playlist op het mobieltje kunt zetten ,” legt Russel Keating van SonyEricsson uit op 3GSM in Cannes.

Hij denkt niet dat mobiele muziek de iPod gaat verdringen, maar wel dat steeds meer mensen de behoefte zullen hebben om hun muziek bij zich te hebben en af te spelen op hun mobiele telefoon. “Daar is geen ontkomen meer aan”, zegt hij. De mobiele telefoon zal qua geluidskwaliteit de iPod niet verslaan, maar volgens Keating is de iPod ook een totaal ander product.

De Z800i kan tot 2 GB muziek aan. Dat is als wordt uitgegaan van 128 kbps goed voor circa tweeduizend minuten luisterplezier (omgerekend in uren is dat dus ruim 33 uur). Wie een muziektrack op zijn mobiel wil zetten, kan dat doen met usb, bluetooth, met infrarood en met een memorystick.

Nokia’s paradepaardje voor het beluisteren van muziek op het mobieltje is de 7710, een multimedia-toestel dat sinds deze week ook in Nederland te koop is. Petri Hokkanen, Nokia’s productmanager voor de 7710 en voor andere toekomstige multimedia-diensten, denkt evenmin dat de 7710 de iPod van de markt zal vagen. Maar ook hij denkt dat mensen als ze onderweg zijn steeds vaker hun mobieltjes zullen gebruiken om naar muziek te luisteren in plaats van een stand alone mp3-speler.

“Mensen hebben hun mobiele telefoon altijd bij zich. Dus is het een medium dat bij uitstek geschikt is om muziek op af te spelen,” zegt Hokkanen. Met de 7710 zou je indien je de goede kwaliteit zou willen waarborgen ongeveer 150 songs van ongeveer 3 minuten kunnen beluisteren.

Een hele andere kijk op het luisteren naar muziek op het mobieltje heeft Philips. Dat laat mensen die een zogeheten near field communication-toestel hebben muziek delen. “Daarbij is het zo dat mensen door twee toestellen even tegen elkaar te houden muziek kunnen delen. Daarbij is geen sprake van het maken van een kopie. Zo lang iemand de lijn op zijn toestel openhoudt en niet verder weg loopt dan een meter of dertig kan er naar een track geluisterd worden. Is iemand bijvoorbeeld uit zicht dan verdwijnt die mogelijkheid,” legt Hans Streng, de CEO van Philips Software uit in Cannes.

De software en hardware (er is een bepaald soort chip voor nodig) die het delen van de muziek mogelijk maakt, is bedacht door respectievelijk Philips Software en door Semiconductors (de halfgeleiderdivisie van Philips die onder meer de Nexperia-chip maakt). De chips die nfc mogelijk maken worden inmiddels bijvoorbeeld aan Nokia geleverd. Het Finse bedrijf maakte overigens een samenwerking met Microsoft bekend. Op Nokia telefoons wordt straks de Windows Media 10 muziekspeler meegeleverd.

Real Networks, de leverancier van de Real Player die ook samenwerkt met Nokia, spreekt in Cannes noemt near field communication (nfc) juist ‘superdistribution’. “Stel dat je een nieuwe band zou willen promoten, dan zou je dat bijvoorbeeld kunnen doen via het mobieltje. Je zou ter promotie bijvoorbeeld tijdelijk muziekextracten, ringtones en games ter beschikkiung kunnen stellen aan je doelgroep”, zegt Lee Joseph, de baas van de mobiele business unit van Real Networks in Europa.

Dit delen gebeurt door middel van 'superdistribution'. “Zorg ervoor dat ervoor dat zoveel mogelijk mensen door middel, van superdistributie met de muziek van de nieuwe band in aanraking komen door de muziek tijdelijk ter beschikking te stellen,” zegt Joseph. Volgens hem werkt Real, in de slipstream van een populair programma als American Idol nu aan een dienst die bij het publiek nu nog onbekende bands moet gaan promoten. Superdistribution zou daar een goed middel voor kunnen zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond