Deel dit artikel
-

De fuik van VNU en Ilse

'Synergie' is het toverwoord, maar de details van de VNU-Ilse deal blijven nog in nevelen gehuld. Beide partijen nemen deze zomer de tijd om de intentieverklaring om te zetten in een werkbaar contract. Duidelijk is wel dat de combi een enorme fuik heeft opgeleverd, waar geen enkele internetter meer omheen kan. Hoe kijkt de markt er tegenaan?

Marketing manager Zeger Stinis van VrouwOnline denkt dat er synergie kan komen uit het plaatsen van de mail-, chat-, en nieuwdiensten van Ilse en Nu.nl op VrouwOnline. Verder denkt hij dat samenwerking met een 100% Internetbedrijf stimulerend zal werken: "Bij VNU zitten we bijvoorbeeld achter een firewall. Als ik nu een nieuwe browser wil downloaden moet ik eerst een bestelformulier invullen. Ik verwacht veel van de kennisuitwisseling met de Ilse-medewerkers."

Advertentienetwerk 24/7 verkoopt de banners voor Nu.nl , de nieuwssite die sinds vorige week voor 100% eigendom is van Ilse, en nu dus van VNU. MediaNet is de club die bannerruimte voor de VNU-sites verkoopt, en Medianet wordt nu ondergebracht bij Ilse Media Groep. Qua synergie ligt het dus voor de hand dat Medianet ook de banners op Nu.nl gaat verkopen.

Govert van Eerde van 24/7 gaat ervan uit dat zijn contract met Nu.nl gewoon tot medio volgend jaar doorloopt. Van Eerde vindt de VNU-Ilse deal een 'prachtig verhaal' maar is er nog niet uit wie nu het meeste aan wie heeft. Hij vermoedt dat de bemiddelende rol van Newconomy, dat mede-aandeelhouder is van Ilse, groter is dan menigeen denkt. Van Eerde: "Ilse stond vlak voor een tweede ronde-financiering, en had dus geld nodig."

Volgens Ruud Smeets van Newconomy was er bij Ilse geen sprake van een liquiditeitsprobleem en was Ilse ook niet officieel bezig met een tweede ronde. Smeets zegt dat Newconomy vooral druk geholpen heeft bij het opstellen van de voorwaarden van de samenwerking om de bestaande belangen zo goed mogelijk te beschermen. Newconomy heeft zich ook garant gesteld voor het bedrag dat betaald is voor het resterende 50%-belang dat Ilse vorige week kocht in Nu.nl. Smeets vindt het een 'dappere zet' van VNU dat ze toegeeft het online uitgeven niet op eigen houtje te kunnen. "Dat zouden meer uitgevers moeten doen." Smeets ziet VNU nu vooral als productiemaatschappij van content en Ilse als de 'zender'.

Kees Zegers van Virtual Industries verkocht vorige week zijn 50%-aandeel in Nu.nl aan Ilse. Hij denkt dat de deal te maken heeft met de reeds lang aangekondigde beursgang van Ilse: "Als je naar de beurs wil heb je massa nodig. Een omzet van 3 of 4 miljoen is dan niet genoeg, dat moet minstens 15 tot 20 miljoen zijn."

Verder trekt Zegers als vanouds van leer tegen PCM, dat het volgens hem nu goed kan shaken. "De positie van VNU is niet meer in te halen. De kaarten zijn nu geschud, want er is een Yahoo-achtige zwaargewicht ontstaan. Zelfs de Telegraaf kan hier niet tegenop. Ilse laat PCM nu nooit meer toe dat ze met nieuws gaan beginnen op Internet. PCM kan best een briljante, onderscheidende nieuwssite maken, maar daarvoor hebben ze wel publiek nodig. Reclame maken is duur, en de eigen printtitels gebruiken om traffic te genereren is verrotte moeilijk. Ilse kan een nieuw concept snel kopieren, er een team goede mensen opzetten en door het enorme bereik van ilse.nl, startpagina.nl en nu.nl heel veel traffic genereren. VNU en Ilse hebben een fuik gecreëerd. Ze willen samen de shake-out overleven. Deze fusie kan betekenen dat PCM over 15 jaar niet meer bestaat. Als je wilt overleven moet je of de beste speler in een niche zijn, of, als je veel verschillende dingen doet, de grootste zijn met de meeste eyeballs."

Deel dit bericht

27 Reacties

Marco Flapper

VNU is gewoon goed op dreef en weet waar het naar toe wil. De kennis en kunde hebben ze niet genoeg zelf in huis, dus daarom worden belangrijke Nederlandse nternetspelers 'opgekocht'.Kunnen ze bij VNU eindelijk software van het internet downloaden. Ik vraag me alleen af of de NMa bij deze deals geen uitspraak hoeftte doen? Marco FlapperPersonalPages

ernst blok

Lachende partij is ieder geval merien ten houten (28 jaar) en kees zegers, zij verdienen in ieder geval aan het internet vandaag, de vnu moet nog maar zien hoe ze de centen binnen redelijke termijn kan terugverdienen. maar markten zijn gesegmenteerd ook die van de Internetsurfers. Ik geloof persoonlijk meer in btb portals en geld verdienen. maar ja dat is wel een andere tak van sprort PS en pcm verzint heus wel een list. die worstelt en komt boven. voor kwaliteit is altijd een markt kees ! ernst blokjkk / eVentures.nl

kees zegers

Even een terugreactie op je reactie Ernst, Je zegt dat er voor kwaliteit altijd ruimte is. Ben ik met je eens. Alleen er zijn maar weinig mensen die kwaliteit werkelijk kunnen waarderen. Kijk maar naar een omroep als VPRO. Die zijn heel klein en kunnen slechts overleven door subsidie. De massazenders zoals RTL en SBS en Veroncia maken de dienst uit. En maken die de beste programma's? Of begrijpen ze net iets beter wat de massa wil? Nieuws op internet is gratis en zal gratis blijven. Je hebt dus massa nodig om te overleven als site. Die massa kun je niet kopen, want dat is onbetaalbaar. Ik wil niet afgeven op PCM, want daarvoor ben ik een te groot liefhebber van hun uitgaves. Sterker, het gaat mij enorm aan het hart om te zien hoe zij de boot aan het missen zijn. Ik ben zelf uitgever en heb groot respect voor PCM als journalistiek bastion. Internet business kun je echter niet drijven op liefdewerk oud papier.

Sylvester

Klopt helemaal dat VNU nu goed op weg is. Maar volgens, onbevestigde, geruchten in de markt is PCM in onderhandeling met bepaalde partijen die in potentie zeer goede kans hebben om uit te groeien tot één van de belangrijkste nieuwssites van Nederland.Er zijn er niet zoveel dus het wordt gokken!!!!!

jansma

Tsja……..kan iemand mij dan uitleggen waarom VNU al die regionale bladen opkoopt….die weldra waardeloos en (reeds) onrendabel zullen heten?En dat PCM zich al langer op het WEB als uitgever zich aan het orienteren is, dan VNU……….is dit een reactie van VNU op de plannen van PCM….Is dit juist het begin van de wapenwedloop?

Martin Klerx

Voorlopig zie ik het met PCM nog niet zo zitten, alle krantensites zijn op geen enkele manier met elkaar verbonden. En natuurlijk is het kort geding tegen Kranten.com wegens het linken naar hun sites niet bepaald een schoolvoorbeeld van begrip van Internet. Nee, ik ben bang dat PCM het op deze manier zeker niet redt.

Mark Deuze

"Nieuws op internet is gratis en zal gratis blijven." reageert Kees Zegers. Pardon? 'nieuws'? Een brede journalistieke (en niet e-commerciele of anderszins verwrongen aandeelbare) visie op de toegevoegde waarde van het Internet voor het publiek zou met name moeten denken over de meerwaarde van online journalistiek 'om' het nieuws heen; toegevoegde diensten, interactiviteit / hyperadaptiviteit, multimedialiteit et cetera. Waarom mensen bij de grote e-bedrijven nog steeds praten in termen van 'grote mooie sites met nieuws' is mij een raadsel; voor zover ik weet werken Internetjournalistieke sites alleen als ze voorbereid zijn op multichannelproduktie, als ze het publiek als productent van informatie (ipv consument van diensten) serieus nemen en als ze niet meer van hetzelfde (dus: nieuws) aanbieden. Centen verdienen als je 'massa' hebt? Dat soort taal lijkt me te behoren bij het modernisme / de industriele samenleving – niet bij het network society van vandaag of morgen.

Eric Esselink

>>Ik vraag me alleen af of de NMa bij deze deals geen uitspraak hoeftte doen?<<Grapje zeker? De NMa kan nog niet eens offline zaken onderzoeken, laat staan online. Hebben ze al Internet aansluiting of denken zij nog steeds dat Internet een hype is? Wat mij betreft is de NMa niet bestaand, en hun daden tot dusverre versterken dat gevoel nog eens. Het verschil met een wel functionerende konkurrentie bewaker als de OPTA is dan ook enorm. Overigens schijnt iedereen te vergeten dat VNU ook al een stukje 'prime quality internet asset' had: de GoudenGids. VNU is hier begonnen met de poging om een marktleider te worden in internet bezoekers en de wijze lessen die ze bij de gouden gids hebben geleerd, namelijk dat partijen als ilse dit veel beter kunnen dan zij, hebben omgezet in koop daden. Al met al heeft de VNU het uitstekend gedaan en heeft de rest van de uitgevers een enorme achterstand opgelopen. Of dit nog ingehaald kan worden is afwachten, maar het zal in toenemende mate moeilijk worden. Zoveel Internet bedrijven die veel bezoekers trekken zijn er niet meer over in het kleine Nederland.

ben rogmans

Ene Jansma schrijft hieronder dat VNU regionale kranten koopt en dat VNU laat was met internet. Beide onjuist. VNU verkocht regionale dagbladen en VNU was heel vroeg met internet. Namelijk al in 1993 bezig met Intermediair Online. Met groet, Ben RogmansHoofdredacteur BN/DeStem (dagblad door VNU verkocht)oud-hoofdredacteur Intermediair (de eerste en de beste vacature site)

van Vliet

Weer worden oude koeien uit de sloot gehaald. Wie kan nu voorspellen welk bedrijf uit de 'oude' economie het wel of niet zal redden wanneer zij zich gaan toeleggen in de 'nieuwe' economie ? Het is belangrijker een duidelijke weg in te slaan. Denk daar eerst eens goed over na, voordat er zomaar wordt begonnen met 'iets op het internet'.Nederland en internet zijn elkaar nog steeds aan het aftasten. En het biedt dus genoeg perspectief voor iedereen, mits het wordt gedaan op de 'nieuwe' manier. Dat nu wordt beweerd dat PCM het niet zal overleven op het internet is te triest voor woorden. Wie zegt dat de 'oude' manier niet naast de 'nieuwe' kan bestaan ? Niemand. Wat er gaande is, is het samengaan van bedrijven om zo beter de markt te betreden en dat zou juist als een impuls moeten werken voor andere bedrijven.Maar nee, Nederland zou Nederland niet zijn om iedereen boven dat maisveld neer te sabelen. Deze hele discussie geeft maar weer eens aan dat er ontzettend veel mensen zijn die denken het allemaal te weten, maar het niet snappen. Tijd om wakker te worden lijkt mij zo. Mvgr, G van Vliet

Terrance Rey

"Nederland en internet zijn elkaar nog steeds aan het aftasten. En het biedt dus genoeg perspectief voor iedereen, mits het wordt gedaan op de 'nieuwe' manier."- G. van Vliet Helemaal mee eens Van Vliet. Als ik kijk naar de initiatieven en concepten die nu in de maak zijn op 'e-publishing' gebied, dan kan ik dit alleen maar beamen. Wij bij Reply Services zitten in de luxe positie dat we als een soort toeschouwer, die hoog in de Arena zit, een enorme schaakspel bekijken. Het spel "The Art of War" heet tegenwoordig "The Art of e-Publishing" en de grote spelers hebben genoeg stukken in huis om kans op winst te maken.The game has just begun…. Reply Services,Nederlands eerste digitale krantenbezorger

Bob Crébas

Oeps, G van Vliet. Wat een pretentie om een discussie af te doen waar u zelf aan deelneemt. Voor zij die nog niet willen slapen: VNU en PCM zitten samen (met HMG) in Spott.nl Het is me overigens onduidelijk wat er met deze veilingsite gebeurt. Ilse werkt samen met de veilingsite Ibazar. Door schaalvergroting blijft er steeds minder concurrentie over (zie ook Veiling.com=Ricardo= QXL). Een logische ontwikkeling in het stadium waarin internet nu verkeerd. Ik ben er echter van overtuigd dat er op internet ook ruimte blijft bestaan voor zelfstandig ondernemerschap (Midden en Klein Bedrijf ). Je hoeft toch niet te verkopen? Kom op mensen, zelfstandig ondernemersschap is leuk! En er zitten gaten in de markt die de grote broers over het hoofd zien! Bob CrébasDirecteur Marktplaats.nl95 miljoen onafhankelijke pageviews per jaar! 

Bart Lagerveld

Slim van de VNU om met meerdere soorten en maten internetdiensten aan de gang te gaan. In tegenstelling tot andere grote uitgevers denk ik dat ze goed naar de markt kijken, goede initiatieven herkennen, en die opkopen. De VNU wordt nu wel een conglomeraat in de internetbusiness en hopelijk daardoor niet log, traag, en onflexibel. Er zijn echter ook uitgevers welke denken met hun internet initiatieven de markt te kunnen dicteren zoals ze dat kunnen met hun offline titels. De VNU koopt marktgerichte verschillende pijlers voor hun online activiteiten, ik vind het enkel slim. Tevens hebben Kees en Merien het gewoon goed gedaan, dat moet je mensen niet misgunnen. Bart LagerveldMenswear.nl

Jan de Vries

Zoals een bekende deskundige op het gebied van verticale portals en horizontale e-commerce solutions mij vandaag zei: ,,Ilse zet niet alleen de trend met lame non-vormgeving, maar laat ook de op andere wijze niet nobel vormgegeven sites van de volkskrant, parool en AD van het net verwijderen. Ilse laat dat niet toe!'' LEES: { http://www.tonie.net/archief/2000_07_02_index.shtml#439499 ; http:// http://www.tonie.net/archief/2000_07_02_index.shtml#439499

Piet

De complimenten voor de internetstrategie van VNU! Ook al hebben ze er wellicht weinig kaas van gegeten, ze doen het erg leuk na Startpagina en Ilse. Dat had WorldOnline moeten doen!

Censuur

Koffiedik kijken is altijd al een moeilijke sport geweest maar is gezien de reacties hierboven wel een erg populaire. Aangezien echt niemand weet hoe het Internet zich de komende tijd gaat ontwikkelen lijkt het me erg voorbarig om te zeggen dat PCM het nu wel kan 'shaken' of dat VNU 'een goede slag' heeft gedaan. Het lijkt me heel knap als de VNU het voor elkaar krijgt om de centjes die ze nu hebben uitgegeven weer terug te verdienen met een zoekmachine die niet werkt en een nieuwssite met bewerkte ANP berichtjes. 

P. Kramer - Pcm Interactive Media

Als ik de houding van 'gratis denkendende' extrapoleer, dan wordt onze begrafenis na overlijden zelfs gratis gesponsord.Net als in de echte wereld zullen de aanbieders van kwaliteit overleven om een prijs te vragen dat voldoende is om de bedrijfsdoelen te realiseren. Als het virtuele landschap in kaart is gebracht dan kiezen de consumenten niet alleen voor Disneyland nabij Parijs, maar ook voor Toscana. Een moment van vervlakking en verdieping wisselen elkaar af. PCM zal binnenkort naast VNU een positie innemen en een deel van de behoeften dekken. Een kwestie van smaak, stijl, interesse en behoefte dus. Vergeet je nu niet de sponsors? Nee, sponsors volgen gewoonweg het publiek (en niet andersom)

t.hobbelen

Ach, waar maakt iedereen zich zo druk over? Op het Internet zal alleen kwaliteit zich kunnen handhaven. Op dat gebied is er maar een die hier over beslist en dat is de internetgebruiker. De adverteerder heeft goede adviseurs nodig die hem kunnen vertellen welke de goede en de minder goede sites zijn. Voor ons is het een fantastische markt en wij kunnen dankzij ons meetsysteem precies aangeven welke site scoort. Als iedereen gewoon lekker aan het werk gaat kan het nog wel eens wat worden met dat internet!

Andre van Brussel

Toegegeven, als je nu een foto maakt lijkt het alsof VNU een aantal azen heeft. Maar als ik eens negatief kijk naar VNU en positief naar bijv. PCM dan kom ik op het volgende:1. VNU heeft in Nederland de toptraffic-generatoren in handen, maar dat is een erg dure vorm van marketing. Waar komen de inkomsten vandaan? Nog meer betalen bij Ilse of startpagina zal ertoe leiden dat gebruikers snel de weg naar alternatieven vinden.2. Bestaande opgebouwde relaties en merken zullen altijd traffic blijven trekken. PCM heeft op haar uitgaven voldoende bestaande klantrelaties om substantieel traffic te genereren voor haar digitale uitgaven.3. Er zijn meer ontwikkelingen op de markt: altavista, lycos, e.a. maken landgeorienteerde versies. VNU heeft zichzelf de weg afgesneden om hiermee allianties te vormen. Blijft bijvoorbeeld over: PCM. En via de Amerikanen krijgt PCM een kennis- en ervaringvoorsprong op Ilse en startpagina.nl. Nee, ik geloof niet dat de NMA hieraan te pas hoeft te komen. VNU stimuleert op deze wijze alleen maar de creativiteit bij haar concurrenten. Als het goed is wordt iedereen hier beter van. En zo niet, dan zorgt de open internetgemeenschap er wel voor dat het verandert.

Non-anonymous

En wat te denken van Yahoo! die op zeer korte termijn actief zal worden in Nederland … Nog een portal die haar traffic zonder veel spanning zal creeëren Wie wil dan nog beweren dat er geen ruimte is op de Nederlandse internetmarkt ? Grt, Non-anonymous

Govert van Eerde

Ik hoop als laatste, want er is al redelijk wat verteld en gezegd over deze overname; zowel PCM als Ilse/VNU hebben een duidelijke visie over het internet- landschap en de rol/funktie die zij in de toekomst zullen/kunnen vervullen. Als 24/7 Media hebben wij op dit moment het voorrecht om voor beide 'partijen' te mogen werken, en laat mij u verzekeren, deze visie is voor zowel Ilse/VNU als voor PCM heel helder, en zij zullen zich, ieder op hun eigen wijze, goed weten te onderscheiden maar ook aan te vullen, ongeacht alle meningen en (goedbedoelde) aanbevelingen uit ondermeer deze online Emerce-discussie.  

Job Franken

De lezer die meldt dat VNU haar internationale opportunities afserveert door Ilse te kopen, mag zich even verdiepen in de VNU organisatie. VNU is een zeer sterk internationaal georienteerde onderneming met een giga hoeveelheid content (ook toegesneden op lokale markten!), daarnaast bezit het bedrijf een sterke positie binnen de data boeren, maar ook binnen directories (gouden gids, scoot) en nu ook binnen internet. Combineer bovenstaande (en dat is op zich al een enorm karwei waarvan niemand weet of en hoe het lukt) en je hebt een player die nu nog een beetje oubollig overkomt, maar zich langzaam maar zeker klaar maakt voor de online confrontatie. Dan kunnen partijen als Lycos of Yahoo niet meer eenvoudig om VNU heen.

Dirk Brink

Ik ben het helemaal eens met Censuur:"Aangezien echt niemand weet hoe het Internet zich de komende tijd gaat ontwikkelen lijkt het me erg voorbarig om te zeggen dat PCM het nu wel kan 'shaken' of dat VNU 'een goede slag' heeft gedaan." Het is te vroeg om te zeggen of VNU een goede slag heeft geslagen. Op dit moment is de Internet-Publishing markt nog teveel in beweging om te kunnen zeggen wat HET business model gaat worden voor een uitgever. Voorlopig zijn de uitgevers er nog niet in geslaagd een winstgevend business model te ontwikkelen.Zoals een collega van mij zo mooi zei: 'Er zijn vele wegen naar Rome, maar wat de kortste weg is of waar Rome ligt is nog niet duidelijk'. Het positieve van VNU is dat ze bezig zijn met het zoeken van Rome en het vinden van een weg naar Rome. Iets wat in de conservatieve uitgeverswereld een zeer belangrijk plus-punt is. Dirk Brinkafstudeerder Internet PublishingUniversiteit Twente/CMG

Ruud de Bruyn

Dat VNU en ILSE een warme alliantie aangaan is fijn. Maar niet fijn voor de toekomstige e-creativiteit van de uitgeverij. ILSE is namelijk niet het door VNU geroemde toonbeeld van slimme Internettoepassingen. Sterker nog, ILSE loopt over het algemeen achter de feiten aan. ILSE was inderdaad de eerste Nederlandse zoekmachine, maar wordt daarin allang overvleugeld door het tien keer betere Vindex. Met het opzetten van de zoekmachine stopte vervolgens ook de creatieve scheppingsdrang van Ten Houtes bedrijf. De zaken die daarop werden 'verzonnen' zijn allang op de Nederlandse Internetmarkt te vinden, zoals chatboxen. VNU had beter haar digitale tak meer zelfstandigheid kunnen geven en deze extra versterken met mensen die daadwerkelijk ideeen hebben en niet meteen willen cashen.

Peter van Dongen

Kern van het verhaal ilse/VNU (en startpagina/VNU) blijft volgens mij de vraag: "wat willen ze ermee?" Koppeling tussen bestaande titels van VNU aan ilse lijkt me erg stug. Mensen gebruiken een zoekmachine om te zoeken, niet om de "andere" diensten te gebruiken. Laat 5% van de bezoekers de "overige" diensten gebruiken… niet erg veel. Een realiteit die iedere zoekmachine ondervind op dit moment. Uiteraard is een bezoekersaantal van 2000 mensen op een dienst aardig en veel content providers zijn bereid voor die aantallen diep in de buidel te tasten, maar ze vallen in het niet bij de 100 tot 200.000 bezoekers per dag die door de zoekfunctionaliteit worden gerealiseerd. Een van mijn voorgangers haalde aan dat ilse/VNU met <a href=" http://www.nu.nl">nu.nl</a&gt; alle andere aanbieders van nieuws van de markt zal gaan duwen. Dat lijkt me erg sterk. Op dit moment zijn partijen als <a href=" http://www.yournews.nl">yournews.nl</a&gt; erg hard aan de weg aan het timmeren op de zakelijke markt, nu.nl ontplooit niet erg veel commerciele activiteiten (naast de bannerverkoop) en ook hier geld weer dat de ervaring niet zo denderend lang opgebouwd is (1 jaar), uiteraard neemt het bezoekersaantal van nu.nl enorm toe in vergelijk met de websites van de conventionele uitgevers (<a href=" http://www.telegraaf.nl">de telegraaf</a>, <a href=" http://www.volkskrant.nl">de volkskrant</a>) maar heeft dat niet meer te maken met de insteek die conventionele uitgevers maken met hun internet activiteiten? Neem IDG haar <a href=" http://www.webwereld.nl">Webwereld</a&gt; en de <a href=" http://www.emerce.nl">Emerce</a&gt; die je nu leest, denk je nu echt dat nu.nl deze titels met gemak van hun troon kan stoten? nu.nl blijft een conservatieve uitgever in een aardige vormgeving zonder veel interactiviteit (een item dat steeds belangrijker gaat worden) met de bezoeker en tussen de bezoekers. Bij de overname van <a href=" http://www.startpagina.nl">startpagina</a&gt; nam VNU de naam over en de bezoekers, structureel is er niets veranderd (dochterpagina's worden nog steeds onderhouden door vrijwilligers die ervoor betaald krijgen via de advertentie verkopen op de pagina die ze bijhouden) Startpagina heeft geen grote groep werknemers met een berg ervaring waar VNU van kan leren (of van "af kan kijken") en eerlijk is eerlijk, zodra startpagina een grote commerciele haux wordt, met alleen links naar VNU publicaties (op het net) waarbij concurrerende titels geweerd worden, is de pole-position die startpagina vandaag de dag geniet snel over. Ook met een deelneming in ilse schiet VNU niet veel op als het over kennis van de internetmarkt gaat. ilse bestond vorig jaar januari slechts uit een handvol werknemers. Begin dit jaar werd het personeelsbestand snel uitgebreid met een grote groep "newcommers" in de internetbranche. De door VNU gezochte kennis is dus niet in die enorme hoeveelheid aanwezig bij ilse (even de door ervaring opgedane technologische kennis van een paar programmeurs van ilse daargelaten) Bezoekersaantallen is weer het woord waar VNU voor viel. De term shareholdersvalue komt in gedachten op en zo bekijk ik het aandeel van VNU in ilse ook dan ook. Peter van DongenManager Marketing en Content<a href=" http://www.12compare.com">12compare.com</a&gt;

Ben Benieuwd

En hoe kijken jullie hier nu 7 jaar later op terug? Wie had gelijk? Wie begreep er geen snars van? Bestaan deze commenters nog wel?

Jan

Leuk comment van Bob Crebas over "je hoeft niet te verkopen", lijkt me retorisch …

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond